petak, 29. prosinca 2017.

Bez glutena: Mak vanilija šnite

Mak obožavam, kremaste kolače također. Kad je Natalija objavila fotku recepta na instagramu, bilo mi je žao što nemam mak doma. Toliko primamljivo je izgledao da sam ga odmah poželjela napraviti. Ipak, morala sam se strpiti i uskladiti poslovne obveze s nabavkom namirnica. Recept je vrlo jednostavan i neće vam oduzeti puno vremena, a krajnji rezultat je savršen.


Biskvit
  • 8 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 120 g šećera
  • 200 g mljevenog maka
  • 1 žlica Schar mix B brašna
  • 12 g praška za pecivo
Bjelanjcima dodajte sol pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera. Pomiješajte mak, brašno i prašak za pecivo pa pažljivo uz pomoć špatule umiješajte u snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u lim dimenzija 33 x 38 cm obložen papirom za pečenje. Pecite 20ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C (provjerite čačkalicom ako je pečeno). 


Krema
  • 700 ml mlijeka
  • 8 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 100 g Dr Oetker gustina bez glutena
  • 1  žličica paste od vanilije
  • 150 g omekšalog maslaca
  • ribana čokolada (za dekoraciju)
Žumanjke izmiksajte sa šećerom. Dodajte pastu od vanilije i gustin te 200 ml mlijeka. U drugoj posudi prokuhajte 500 ml mlijeka. U prokuhano mlijeko dodajte smjesu za žumanjcima i uz neprestano miješanje pjenjačom (ili mikserom) kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Prekrijte površinu kreme prijanjajućom folijom (da se ne napravi korica) i pustite da se krema potpuno ohladi. Hladnu kremu kratko izmiksajte i dodajte omekšali maslac pa miksajte dok se sastojci ne povežu. 

Ohlađeni biskvit izrežite po kraćoj strani na 4 jednaka dijela. Stavite jedan dio biskvita na pladanj za posluživanje i premažite ga sa 1/4 kreme. Na kremu položite drugi biskvit koji premažite s 1/4 kreme. Na kremu položite treći biskvit koji premažite s 1/4 kreme. Na to položite posljednji biskvit te vrh i rubove premažite s ostatkom kreme. Pospite ribanom čokoladom i stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći.
Svim čitateljima bloga sve najbolje u nadolazećoj 2018. godini,
puno zdravlja, ljubavi i veselja!


Broj komentara: 18:

  1. We love poppy desserts! Had some poppy cake last week too. Your cake slice looks amazing!
    Happy New Year!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve najbolje i tebi :* Kolač izgleda odlično ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Savršeno izgleda! Svako dobro i tebi i tvojoj obitelji!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divna ti je torta. Srećna ti Nova 2018 odina!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Da li umesto maka mogu koristiti mlevene orase? Zanima me da li će uspeti kora. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam probala na ovom receptu, jer obožavam mak, ali radila sam za druge recepte kore na bazi bjelanjaka s orasima, tako da je moguće

      Izbriši